Ako ste vlasnik malog ili srednjeg preduzeća sigurno znate šta znači ona stara narodna poslovica: „Vrijeme je novac“. Preduzetnici svoje vrijeme koriste za razvoj svog biznisa, otvaranje novih tržišta, građenju odnosa sa postojećim kupcima i dobavljačima i kreiranju uspješne radne klime u svom kolektivu. Ako bismo pokušali izračunati vrijeme koje trošimo na ove aktivnosti sigurno bismo se pitali kad spavamo, jedemo ili imamo privatni život.

U idealnim uslovima poslovanja kad završimo uslugu ili isporučimo robu naš kupac nam odmah plaća, mi plaćamo dobavljača, isplaćujemo plate radnicima i plaćamo ostale obaveze. Međutim, realnost je mnogo drugačija.

Često da bismo obezbijedili posao za svoju kompaniju ulazimo u kompromise, pa prihvatamo da nam kupac plaća u roku od 60 ili 90 dana, prihvatamo da mi plaćamo nabavku robe pa tek nakon završenog posla naplatimo, a često dođemo u situaciju da moramo izmiriti svoje obaveze prije priliva sredstava koje imamo u najavi.

Kad dođemo do ovih izazova jasno je da nam se nameće pitanje: „Kako da obezbijedimo finansije“?

Banke su prvi izbor. Svi imamo poslovne banke s kojima sarađujemo i sigurno već otvorene linije finansiranja. Međutim, i banke imaju svoje limite, ograničenja i sve duži period obrade naših zahtjeva. Kao prepreka za dobijanje finansijske podrške javljaju se i drugi razlozi: tek ste osnovali preduzeće, imali ste negativan poslovni rezultat, trenutno ste poprilično zaduženi, nemate raspoloživo obezbjeđenje za nova zaduženja ili jednostavno potrebna su vam sredstva brzo, da bi posao u koji ulazite zaista imao smisao.

Šta se u takvim situacijama može uraditi?

Potreban je neki novi faktor na tržištu, neki faktor koji sve ovo može da riješi. Za potrebe ove priče nazvaćemo ga X faktor koji može biti presudan u razvoju vašeg biznisa. X faktor d.o.o je kompanija koja se bavi otkupom vaših potraživanja i veoma brzo i jednostavno odgovara na vaše zahtjeve za ubrzavanje tekuće likvidnosti.

Ukoliko imate neki od gore navedenih izazova budite slobodni i kontaktirajte finansijske stručnjake iz kompanije X faktor d.o.o koji znaju kako da ubrzaju vaš novčani tok i kako da vam obezbijede dodatna sredstva koja mogu biti ključ vašeg daljeg razvoja.

Društvo za faktoring može na različite načine da učestvuje u vašem poslovanju:

Bilo koji vid saradnje sa X faktorom će za vas biti ključ uspjeha, jer stručni tim sa preko 20 godina iskustva u finansijskom sektoru sigurno zna pronaći najbolju opciju za ubrzavanje vašeg obrta.

Likvidnost je bitna-posebno onda kad je najpotrebnija.

Zato birajte da sarađujete sa X faktor d.o.o-vašim partnerom za uspjeh.

Duško Prešić, direktor X faktor d.o.o. Banja Luka

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp